Skupina “Rožice” je v ponedeljek, 2. 10. 2017, preživelia poučno dopoldne na Turistični kmetiji Žagar v Damlju. Ogledali smo si predelavo jabolk v sok.
Celoten postopek nam je predstavil gospod Zvonko. Jabolka najprej skladiščijo v velikih zabojih, nato jih operejo z veliko vode, sledi mletje,
Zmleta jabolka potujejo v vrtljivo prešo in dobljen nefiltriran sok teče v veliko kad. V kadi počiva in naslednji dan sledi filtracija.
Prefiltriran sok segrejejo v velikem kotlu, odkoder se sok pretaka v polnilnico. Napolnjene steklenice na koncu še ohladijo in zložijo v zabojčke.
Na koncu smo imeli degustacijo svežega mošta, bistrega jabolčnega soka, grozdnega soka in breskovega soka. Vse nam je bilo zelo, zelo dobro.
Za na pot je vsak otrok dobil sok v steklenici in dobili smo domačo nalogo. V vrtcu moramo z nalepkami opremit stekleničko.
Z novimi iskušnjami in znanjem smo se poslovili od prijaznih gostiteljev.
Hvala vsem članom Turistične kmetije Žagar za lep sprejem. Otroci skupine “Rožic” Anka, Simona in Klavdija.
[Galerija ni najdena]