Snežno kroglo lahko naredimo tudi sami. Ne bo sicer povsem enaka tistim, ki jih prodajajo na božičnih stojnicah, vendar pa bo simpatična in unikatna. Če jo bomo izdelovali z otroki, jim dovolimo, da sami izberejo motive. Med snežinke lahko postavimo praktično karkoli – od malih plastičnih igračk do likov, ki jih iz mase za oblikovanje izdelamo sami.

V skupini Sončkov smo na podlagi predlogov staršev (v okviru dejavnosti veselega decembra) izdelali SNEŽNO KROGLO. Postopek izdelave ni bil zahteven.

Za snežno kroglo “domače izdelave” torej potrebujemo:

• steklen kozarec (od vložene zelenjave, marmelade ali sadnih kašic za otroke), • sekundno lepilo, • vodo, • nekaj kapljic tekočega glicerina (če ga nimamo, nič hudega), • izbran motiv oziroma figurico, • bleščice, zvezdice ali kokosovo moko.

PA ZAČNIMO…

Sestavne dele med seboj utrdimo s sekundnim lepilom in jih po želji tudi pobarvamo. Mi smo našega snežaka pustili kar v naravni barvi, kot bi bil iz snega. Pokrovček steklenega kozarca dobro obrišemo in ga po želji okrasimo z blagom, pobarvamo z barvami ali prelepimo s papirnatim prtičkom. Ko se nanos posuši, je čas, da na pokrovček, ki je hkrati dno naše krogle, namestimo figurico. Obe ploskvi dobro premažemo z lepilom, počakamo trenutek ali dva in ju trdno stisnemo skupaj, da se sprimeta. V kozarček medtem nalijemo vodo, a ne povsem do roba. Količina vode je odvisna od teže figurice, saj vemo, da masa predmeta izpodrine vodo. V tekočino lahko na tej stopnji dodamo tudi nekaj kapljic glicerina, ki bo vodo zgostil in tako poskrbel, da bodo snežinke (oziroma zvezdice) padale in krožile počasneje. V kozarec stresemo tudi bleščice, zvezdice ali kar kokosovo moko, nato pa čezenj poveznemo pokrovček s prilepljenim motivom in kozarec tesno zapremo.

In ko kozarec obrnemo, se pred nami že razpre pogled na lebdeče snežinke, ki padajo na naš motiv.

ŠE POVEZAVA DO ZANIMIVE, DOMA IZDELANE SNEŽNE KROGLE IZ FIMO MASE:

http://dominstil.si/snezna-krogla-ideje-za-ustvarjanje/