V skupini Sončkov, se meseca oktobra, pogovarjamo o testeninah. Spoznavamo njihove lastnosti, vrste, jih razvrščamo, izvajamo različne naravoslovne preizkuse in z njimi tudi likovno ustvarjamo. Ugotavljali smo tudi, kako testenine izdelamo (iz različnih virov informacij: video posnetki, recepti, vprašali smo šolske kuharje) ter se odločili, da bomo izdelali čisto prave domače testenine (široke rezance).

Recept za široke rezance (za eno osebo):

Sestavine: 100 g moke, 1 jajce in ščepec soli, po želji pa dodamo še žličko oljčnega olja in po potrebi, če je testo presuho, tudi malo vode.

Priprava: Priprave testa se lotimo tako, da odmerjeno količino moke stresemo na čisto delovno površino in na sredini naredimo jamico, v katero dodamo jajca in sol (po želji tudi olje). S konicami prstov nato začnemo gnesti od sredine in postopoma dodajamo moko z roba. Ko zmešamo vso moko z jajci, začnemo testo gnesti. Gnetemo ga približno 10 minut oziroma toliko časa, da postane prožno, gladko in svetlikajoče. Ugneteno testo oblikujemo v hlebček, ki ga pokrijemo z vlažnim prtičem (ali ovijemo s prozorno folijo za živila) in pustimo počivati 30 minut. Nato testo razvaljamo. Pomembno je, da spočito testo čim bolj tanko in enakomerno razvaljamo. Pri tem si lahko pomagamo s strojčkom za testenine ali valjarjem. Nato na strojček za izdelovanje testenin izdelamo s posebnim nastavkom široke rezance in jih posušimo.

Ko so testenine dovolj suhe, jih skuhamo v slani, vreli vodi in začinimo poljubno. Dober tek.

Skupina Sončkov