Skoči na glavno vsebino
TELEFONSKA ŠTEVILKA VRTCA: 07 36 47 114

V okviru tedna izobraževanja za učitelje in vzgojitelje želimo osveščati tudi starše o prednostih in slabostih uporabe digitalnih naprav, priporočenem času uporabe zaslonov pri otrocih ter smernicah o uporabi zaslonov.

10 naj nasvetov za starše:

  1. Zaščitite svoj računalnik (in mobilne naprave) s požarnim zidom in protivirusnim programom, ki ga redno posodabljajte. Če tega ne zmorete sami, poiščite pomoč.
  2. Računalnik, mobilne naprave in druge naprave z zasloni naj otroci uporabljajo v dnevnem prostoru, tako da lahko skupaj s svojimi otroki raziskujete internet. Pustite jim, da vas tudi oni naučijo česa o novih tehnologijah.
  3. Določite družinska pravila, koliko prostega časa na dan ali na teden lahko otroci preživijo na internetu oz. z mobilno napravo. Sledite smernicam slovenskih pediatrov o priporočenem času uporabe zaslonov glede na starost otroka
  4. Naj prepoved interneta ne bo način reševanja morebitnih težav. Z otroki vzpostavite dialog o tem, kaj počnejo na spletu. Otroci naj zaupajo svojim občutkom – če jim je zaradi česar koli na internetu neprijetno, naj vam o tem povedo.
  5. Otroci naj na internetu ne objavljajo svojega naslova, telefonske številke, naslova elektronske pošte, šole, ki jo obiskujejo, in drugih osebnih informacij. Kjer se da, naj uporabljajo vzdevek, ki ne razkriva njihove identitete.
  6. Nadlegovanje, trpinčenje preko spleta in drugih tehnologij je nedopustno. Naučite svoje otroke, da pravila lepega obnašanja veljajo tudi na spletu. Učite jih, da je razlika med tem, kaj je prav in kaj ne, na internetu enaka kot v resničnem življenju.
  7. Otroke učite, da ni nujno, da vse, kar preberejo ali vidijo na internetu, tudi drži. Spodbujajte jih, naj vas, če niso prepričani, vprašajo in preverijo še druge vire.
  8. Otroke poučite, da sta posedovanje in uporaba piratskih kopij računalniških programov, filmov in glasbe nezakonita. Pojasnite jim, da je nezakonito presnemavanje rezultatov dela drugih ljudi povsem enako, kot če bi to ukradli v trgovini.
  9. Otrokom prepovejte, da bi se brez vaše vednosti sestajali s »prijatelji« z interneta. Pojasnite jim, da internetni prijatelji morda niso to, za kar se izdajajo.
  10. Zavedajte se, da noben filter za neprimerno vsebino ni 100-odstoten. Filtri so morda primerna rešitev za mlajše otroke, pri večjih pa se ni priporočljivo zanašati nanje. Otrok bo slej ko prej naletel na določene vsebine (pri prijatelju, v knjižnici) – morda je vseeno bolje, da ste takrat poleg in lahko videno razložite, poveste, da ni primerno za otroke.

Priporočeni čas uporabe zaslonov pri otrocih:

Uporaba naprav z zasloni, kot so mobilni telefoni, tablice, računalniki in televizorji, imajo vpliv na razvoj otrok. Ta vpliv je še posebej izrazit v najzgodnejši starosti, ko se možgani najbolj intenzivno razvijajo in se postavljajo temelji njihovega delovanja na intelektualnem in psihosocialnem področju. Posledice prezgodnje in pretirane uporabe naprav z zasloni so dokazano slabši rezultati na razvojnih testih in več težav kasneje, v šolskem obdobju.

Uporaba zaslonov je danes sestavni del življenja odraslih, pa tudi mladostnikov. Če ne želimo, da imajo otroci zaradi prekomerne uporabe zaslonov težave v razvoju, je treba uporabo naprav z zasloni uvajati premišljeno, na pravi način in s pravimi časovnimi omejitvami. Pri tem je pomembno upoštevati, da so odrasli zgled, ki jih, predvsem najmanjši otroci, posnemajo.

Branje in prosta igra, raziskovanje okolja je ključno za zdrav razvoj. Otrok preko zaslona pridobiva bistveno manj veščin kot pri igri in v živi interakciji z drugimi. Še posebej to velja za dojenčke in malčke. Pozornost, ki jo namenimo telefonu namesto otroku, je izgubljena priložnost za stik z otrokom. Pazimo na lastno uporabo zaslonov v bližini otrok, še posebej ko so ti v obdobju dojenčka in malčka, pa tudi kasneje. Uporaba pametnih naprav med dojenjem, stalno preverjanje obvestil, brskanje po družabnih omrežjih in javljanje na nenujne telefonske klice v prisotnosti otrok ima negativen vpliv na otroka in med drugim, vodi v razvoj slabih navad uporabe zaslonov. Naprave z zasloni tudi niso primerne za tolaženje in preusmerjanje pozornosti otroka v stiski, za preganjanje dolgčasa, za animacijo pri hranjenju ali za nagrajevanje oz. kaznovanje.

Preberite še nekaj smernic za uporabo zaslonov predšolskih otrok…

https://online.pubhtml5.com/agha/giyr/

Če želite izvedeti še več informacij na to temo obiščite spletno mesto SAFE.SI: https://safe.si/starsi

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost