V petek, 17. 11. 2023, smo v naši Enoti vrtca pri OŠ Vinica, nekoliko drugače obeležili tradicionalni zajtrk.
Tradicionalni slovenski zajtrk je glavni dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011 z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk v znamenju kruha, žit in izdelkov iz žit
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo 17. novembra potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«. Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Letos obeležujemo mednarodno leto prosa, zato bo temu žitu namenjena večja pozornost.
V najmlaši skupini Račk, smo se zato odločili opozoriti na pomen kruha in smo ga spekli za vsako skupino v vrtcu ter jim ga podarili zjutraj pred zajtrkom.
Mize smo si v skupinah okrasili z namizno dekoracijo čebel, ki so jo iz odpadnega materiala izdelali otroci skupine Balončkov.
Med zajtrkom so ostalim skupinam otroci skupine Sovic s pobarvankami predstavili živila, ki sestavljajo ta zajtrk.
Skupina Žogic pa je predstavila čebelarsko opremo- klobuk, med in prstno igro Panj.
Tako smo skupaj združeni otroci in strokovni delavci našega vrtca obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk in poudarili pomen naše lokalne tradicionalne hrane.
Vzgojni tim Enote vrtca pri OŠ Vinica.